Press Release 27.9.17 GR

Το Γραφείο της RTCYPPσυγκαλεί την Τρίτη Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο

Το Γραφείο της RTCYPPπρόκειται να συγκαλέσει την τρίτη Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων και των εταίρων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 στο Σπίτι της Συνεργασίας. Κύριος στόχος της συνάντησης είναι να δοθεί η ευκαιρία στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) να παρουσιάσει στις θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου την πρωτοβουλία του «Πίστη για τα Δικαιώματα», συμπεριλαμβανομένης της «Δήλωσης της Βηρυτού» και των 18 Δεσμεύσεών της, ως συνέχεια του «Σχεδίου Δράσης του Ραμπάτ» του 2012.

Η πρωτοβουλία «Πίστη για τα Δικαιώματα» εγκαινιάστηκε από το OHCHRτον Μάρτιο του 2017 με ένα εργαστήριο εμπειρογνωμόνων στη Βηρυτό και απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να παράσχει χώρο για διεπιστημονικό διάλογο μεταξύ θρησκειών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατυπώνοντας ότι η ατομική και κοινοτική έκφραση των θρησκειών ή πεποιθήσεων ευδοκιμεί και ανθίζει σε περιβάλλοντα, όπου προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι 18 Δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στη «Διακήρυξη της Βηρυτού» διατυπώνονται για να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις, σχετικά με τις τρεις βασικές ευθύνες των θρησκευτικών ηγετών, που διατυπώθηκαν στο «Σχέδιο Δράσης του Ραμπάτ» το 2012 σχετικά με το φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος, που αποτελεί υποκίνηση για διακρίσεις, εχθρότητα ή βία.

Οι τρεις βασικές αρμοδιότητες είναι:

  • Η αποφυγή χρήσης μηνυμάτων μισαλλοδοξίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν βία, εχθρότητα ή διακρίσεις.
  • Η σθεναρή και άμεση έκφραση ενάντια στην έλλειψη ανεκτικότητας, τα στερεότυπα διακρίσεων και τις περιπτώσεις ρητορικής μίσους.
  • Το να καταστεί σαφές ότι η βία δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή ως απάντηση στην υποκίνηση μίσους.

Ορισμένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στις 18 δεσμεύσεις είναι τα εξής:

  • Η υποστήριξη των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.
  • Η δημόσια καταγγελία όλων τις περιπτώσεων υπεράσπισης του μίσους, που υποκινεί τη βία, τις διακρίσεις ή την εχθρότητα.
  • Η παρακολούθηση ερμηνειών, προσδιορισμών ή άλλων θρησκευτικών απόψεων, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους καθολικούς κανόνες και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βελτιώσουν τα προγράμματα σπουδών, το διδακτικά υλικό και τα εγχειρίδια.
  • Η αναθεώρηση θρησκευτικών ερμηνειών, που φαίνεται να διαιωνίζουν την ανισότητα των φύλων και τα επιβλαβή στερεότυπα ή ακόμα και να αποδέχονται τη βία με βάση το φύλο.

Το Γραφείο της RTCYPPσυγκάλεσε την πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2013, σε συνεργασία με το OHCHRκαι τον Ειδικό Εισηγητή για την Ελευθερία της Θρησκείας και των Πεποιθήσεων (FORB). Για πρώτη φορά οι θρησκευτικές κοινότητες στην Κύπρο συναντήθηκαν με εταίρους της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές της διχοτομημένης νήσου, για να εισηγηθούν και να συζητήσουν μαζί θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Η δεύτερη Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά τον Οκτώβριο του 2015, σε συνεργασία με το Γραφείο του OHCHRκαι τον Ειδικό Εισηγητή της FORB, με επίκεντρο το δικαίωμα πρόσβασης και αποκατάστασης των ιερών χώρων και της εκπαίδευσης ως εργαλείου για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Στρογγυλή Τράπεζα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (RTCYPP) του 2017 θα συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους εμπλοκής με την «Πίστη για τα Δικαιώματα», ώστε να υλοποιηθεί για και με γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε ολόκληρο το νησί.

Greek translation of English press release

 

Posted in Press Releases.