Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου ενωμένοι απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας
15.3.19
Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, που συναποτελούν τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις διπλή τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αθώοι πιστοί και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.
Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου πρωτίστως προσεύχονται για τα θύματα των παράλογων επιθέσεων με πυροβολισμούς στα τεμένη Masjid Al Noor και Masjid Linwood, ως επίσης και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ενωμένοι στην προσπάθεια προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης στην Κύπρο, οι Θρησκευτικοί Ηγέτες δηλώνουν πως "καταδικάζουμε απόλυτα την απεχθής αυτή επίθεση κατά των Μουσουλμάνων αδελφών μας στη Νέα Ζηλανδία" και διατρανώνουν την ομόφωνη τους θέση, ως αυτή εκφράστηκε δημόσια το 2015, ότι "υψώνουν τη φωνή τους κατά όλων των μορφών επιθέσεων, κατά της τρομοκρατίας και της βίας στην Κύπρο, την περιοχή και ανά τον κόσμο γενικότερα."
"Καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις μορφές βίας κατά αθώων πολιτών. Κανένας πόλεμος, καμία τρομοκρατική πράξη, θηριωδία ή βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί είτε στο 'Ονομα του Ύψιστου ή στο όνομα της όποιας θρησκείας ή ανθρωπότητας.
Ο πόλεμος φέρνει πόλεμο. Η βία γεννά βία. 'Ολοι οι άνθρωποι καλής θέλησης θα πρέπει να συστρατευθούν, ώστε να σέβονται, να στηρίζουν και να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Βία που συντελείται στο όνομα του Θεού, δεν είναι παρά βία κατά της ίδιας της θρησκείας. Ως θρησκευτικοί ηγέτες έχουμε υποχρέωση να αρθρώνουμε λόγο και να εργαζόμαστε κατά όλων των μορφών βίας. Πέραν όμως απ'αυτό, έχουμε υποχρέωση να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε επιμελώς τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν σε συρράξεις, πράξεις βίας και πολέμους. Θα πρέπει πάντα να προωθούμε και να προασπίζουμε την ειρήνη.
Τα ιερά μας κείμενα μάς καλούν όχι μόνο να καταπολεμούμε την αδικία, αλλά και να ανυψώνουμε τους φτωχότερους ανάμεσα μας. Η ανισότητα, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι ριζωμένη, τείνει να οδηγεί στην αστάθεια και τις συρράξεις. Αφορμώμενοι από τις κοινές μας αξίες, ασπαζόμαστε την ηθική επιταγή να προσεγγίζουμε τους πιό ευάλωτους ανάμεσα μας, να προασπίζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να προωθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρά τις διαφορετικές μας ταυτότητες θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια ανθρώπινη οικογένεια, είτε είμαστε θρήσκοι ή άθρησκοι. Έχουμε υποχρέωση να κυρήττουμε, να πράττουμε και να δείχνουμε ότι ο κοινός μας σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια υπερισχύει των φαύλων τρομοκρατικών ενεργειών ή της διαστροφής της θρησκείας. Ας είμαστε φιλεύσπλαχνοι βαδίζοντας ταπεινά με το Θεό στο μονοπάτι της αγάπης, της ελεημοσύνης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης." (Απόσπασμα απο την Κοινή Δήλωση των Θρησκευτικών Ηγετών, 24.11.15)