ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

OΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

8 Μαρτίου 2017

Εμείς, οι Θρησκευτικοί Ηγέτες των πέντε κυρίων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Oρθοδόξων, Μουσουλμάνων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων, που συμμετέχουμε στον Διάλογο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για το ότι η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, σε κάθε της μορφή -οικονομική, ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική- συνεχίζει να αποτελεί κύρια διάκριση κατά των γυναικών στην Κύπρο.

 

Αναγνωρίζουμε, δυστυχώς, ότι γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας, θρησκεύματος και εθνοτικής καταγωγής πέφτουν θύματα βίας, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και ακεραιότητα αυτών των γυναικών. Η βία έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των θυμάτων και επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε οικογενειακό, κοινοτικό και ευρύτερα σε κοινωνικό επίπεδο. Όσο εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο αυτό, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κάνει βήματα προόδου προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

 

Επαναλαμβάνουμε την κοινή μας πεποίθηση ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν την ίδια αξία ενώπιον του Θεού. Τονίζουμε ότι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ καταδικάζουν την βία κατά των γυναικών και ότι αυτή σε κάθε περίπτωση και σε οποιαδήποτε μορφή της, αντιβαίνει στο θέλημα του Θεού.

 

Υποστηρίζουμε ακράδαντα ότι ως Θρησκευτικοί Ηγέτες έχουμε όχι μόνο ευθύνη, αλλά και θρησκευτικό καθήκον να καταδικάσουμε ενωμένοι την βία σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

 

Για αυτό το λόγο, εμείς, οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου:

 

Καταδικάζουμε την βία που ασκείται κατά των γυναικών και κοριτσιών και εκφράζουμε την δέσμευση μας να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές μας κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την κατάχρηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν πράξεις βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας.

 

Προσευχόμαστε για την επούλωση των πληγών και την πλήρη συναισθηματική και ψυχολογική αποκατάσταση γυναικών και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύματα βίας

 

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη θέση μας ότι η βία που ασκείται κατά γυναικών και κοριτσιών, θα πρέπει να τύχει περαιτέρω θεσμικής αναγνώρισης και καταδίκης. Ως εκ τούτου στηρίζουμε την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς για να τερματίσουμε το φαινόμενο της βίας στην Κύπρο.

 

Original Statement | Turkish Translation

© Office of RTCYPP 2017

 info@religioustrack.com

Home for Cooperation, UN Buffer Zone

Nicosia, Cyprus