Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο (RTCYPP) στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
Στην τελευταία του έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres, αναγνωρίζει τα πρόσφατα μέτρα που λήφθηκαν από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί και συνιστά την άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους.
Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει την εκτίμησή του για τη δέσμευση των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για κοινό διάλογο και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας που υποστηρίζεται από το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας. (RTCYPP)
Αναφερόμενος στο RTCYPP, ο κ. António Guterres υπογραμμίζει την πρωτοφανή κοινή πρωτοβουλία των θρησκευτικών ηγετών να εγκρίνουν "μαθήματα Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας για τα μέλη των κληρικών τάξεων, τις μοναχές και τους λαϊκούς που εργάζονται σε διάφορα θρησκευτικά ιδρύματα". Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει επίσης την τρίτη Συνεδρία Στρογγυλής Τραπέζης του RTCYPP για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), για τις προσπάθειές της να φέρει κοντά εκπροσώπους από 16 θρησκευτικές ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο, για να συζητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε επίσης τη σημασία των θρησκευτικών υπηρεσιών και προσκυνημάτων, καθότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε τα ειδικά προσκυνήματα στο Τέμενος Hala Sultan, που αποτελούν ένα από τα επιτεύγματα του RTCYPP, όπου με τη συνεργασία της UNFICYP, του Μουφτή της Κύπρου και την πλήρη υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου, συνολικά 2270 Μουσουλμάνοι προσκυνητές Τουρκικής καταγωγής μπόρεσαν να προσευχηθούν στο Τέμενος Hala Sultan, κατά την υπό αναφορά περίοδο.
Η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι η UNFICYP σημείωσε με ανησυχία, τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων για άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων που ζητήθηκε να διευκολυνθεί στο βορρά και τη μείωση του αριθμού των εγκρίσεων για τέτοιες υπηρεσίες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι, η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο εξακολουθεί να ανησυχεί και για άλλους περιορισμούς που παρεμποδίζουν τη θρησκευτική λατρεία στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών περιορισμών για τη θρησκευτική λατρεία στα τζαμιά στο νότο.
Η εξάμηνη έκθεση του Γενικού Γραμματέα (Αναφορά: S / 2018 / 25) σχετικά με την αποστολή στην Κύπρο παρουσιάστηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου, όταν συζητήθηκε η ανανέωση της παραμονής της UNFICYP για έξι επιπλέον μήνες.
Οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εκδίδονται δύο φορές το χρόνο και καλύπτουν τις επιχειρήσεις της UNFICYP και τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί.
Το πλήρες απόσπασμα των αναφορών του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο RTCYPP βρίσκεται πιο κάτω.
Αποσπάσματα από την εξαμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Αποστολή στην Κύπρο (9 Ιανουαρίου)
Παράγραφος 24. Οι ευκαιρίες για επίσκεψη και άσκηση των καθηκόντων σε θρησκευτικούς χώρους εξακολουθούν να είναι σημαντικές και για τις δύο κοινότητες. Κατά τη διάρκεια της υπό αναφορά περιόδου, η UNFICYP διευκόλυνε τη συμμετοχή περισσότερων από 5.375 ατόμων σε 34 θρησκευτικές και εορταστικές δραστηριότητες είτε στη νεκρή ζώνη είτε στις απαιτούμενες διαβάσεις στην άλλη πλευρά, εκ των οποίων οι 27 ήταν στο βορρά και οι επτά στη νεκρή ζώνη. Την ίδια περίοδο το 2016, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36 εκτελέσεις θρησκευτικών καθηκόντων και εορταστικά γεγονότα (29 ήταν στο βορρά, 7 στη νεκρή ζώνη). Ξεχωριστά, η UNFICYP διευκόλυνε τη διέλευση περίπου 2.270 προσκυνητών από το βόρειο τμήμα της Κύπρου στο τέμενος Hala Sultan Tekke στη Λάρνακα στις 26 Ιουνίου, 5 Σεπτεμβρίου και 29 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Το προσκύνημα στις 29 Νοεμβρίου ήταν το ενδέκατο μετά την κοινή συμφωνία των θρησκευτικών ηγετών το 2014.
Παράγραφος 25. Δεδομένου ότι τέτοιου είδους γεγονότα αποτελούν σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η UNFICYP σημείωσε με ανησυχία τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων για εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων, που ζητήθηκε να διευκολύνει στο Βορρά και τη μείωση του αριθμού των εγκρίσεων για τέτοιες υπηρεσίες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Η Αποστολή εξακολουθεί να ανησυχεί για άλλους περιορισμούς που παρεμποδίζουν τη θρησκευτική λατρεία στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών περιορισμών στη θρησκευτική λατρεία στα τζαμιά στο νότο. Πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους.
Παράγραφος 26. Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου διατήρησαν τη δέσμευσή τους για τον κοινό διάλογο και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας, στο πλαίσιο του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, με συνεχή υποστήριξη από την UNFICYP. Κατά τη διάρκεια της υπό αναφορά περιόδου, οι θρησκευτικοί ηγέτες ανέλαβαν μια πρωτοφανή κοινή πρωτοβουλία, εγκρίνοντας μαθήματα Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας για τα μέλη των κληρικών τάξεων, μοναχές και λαϊκούς που εργάζονται σε διάφορα θρησκευτικά ιδρύματα. Οι συμμετέχοντες συναντιούνται μεταξύ τους, εβδομαδιαίως, στην νεκρή ζώνη, διευρύνοντας τον κύκλο του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ αυτών των θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Παράγραφος 27. Σε συνεργασία με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), στις 28 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, συγκάλεσε την τρίτη στρογγυλή τράπεζα για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το 2013. Το OHCHR εισήγαγε την Πίστη για τα Δικαιώματα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017, μέσω της Διακήρυξης της Βηρυτού, στην οποία οι θρησκευτικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναγνώρισαν «τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή τις πεποιθήσεις πίστεως, ως πηγή για την προστασία ολόκληρου του φάσματος των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι από 16 θρησκευτικές ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμμετείχαν στη συζήτηση στην Κύπρο και η Δήλωση της Βηρυτού και οι 18 Δεσμεύσεις της, μεταφράστηκαν στα ελληνικά και τα τουρκικά από το Γραφείο για το Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου.